De burgemeester op bezoek bij Samen10+

Hoog bezoek
Op maandag 13 november bezocht burgemeester Pauline Krikke en Philip Geelkerken (voorzitter van de Raad van Toezicht van De Haagse Scholen) één van de Samentienplus scholen, OBS De Springbok.
Er stond een gesprek ingepland met Rebecka Buter, Patricia Jong en Karin Striekwold. Lees meer

Karin Striekwold tijdens een les ontwerponderwijs op basisschool Het Startpunt

Revolutie in het onderwijs is noodzakelijk

Het primair onderwijs in Nederland is hopeloos ouderwets en de leermethodes zijn geestdodend, voor zowel leerlingen als leerkrachten. Rijtjes uit je hoofd leren, sommetjes maken uit een boek, het kan zo veel spannender en inspirerender, vindt projectleider Samen10+ en onderwijsonderzoeker Karin Striekwold. Met basisschoolleerlingen in de Schilderswijk en Transvaal experimenteerde ze al succesvol met interactief ontwerponderwijs. ‘Dit verdient elk kind in Nederland’.
Bron: AD Den Haag – Julia Broos 21-01-2017

Lees meer

Sebastiaan Nederhoed Fotografie

Subsidiepot voor vernieuwend onderwijs

Het onderwijs in Den Haag krijgt de kans om zich te vernieuwen.
De gemeente stelt speciaal voor innovaties op scholen en kinderdagverblijven, 400.000 euro subsidie beschikbaar.
Bron: De Telegraaf – Germa Graveland 14-12-2016
Lees meer

Sebastiaan Nederhoed Fotografie

Samen10+ Zomerschool, “Ontdekkend en ontwerpend leren”

In 2017 is de Samen10plus Zomerschool van 10 t/m 21 juli (week 1 en 2, de eerste twee weken van de vakantie) voor leerlingen van groep 1 t/m 8

De zomerschool van 2017 heeft weer een spannend programma, waar kinderen veel leren en vooral wijzer worden. De Samen10plus Zomerschool is een school waar je leert met je hoofd, je hart en je handen: we onderzoeken en ontwerpen, we gaan overal naartoe, we proberen van alles uit, we leren kritisch denken met gevoel en respect voor anderen én we leren onze mening op te schrijven en te verdedigen.
Lees meer

Samentienplus, de paradox van sturing en autonomie

Op 25 augustus 2016 heeft een delegatie van OCW Den Haag geluisterd naar de presentatie van het (master) onderzoek van Karin Striekwold: ‘Samentienplus, de paradox van sturing en autonomie‘, een  case study naar de waarde van goed onderwijs binnen de context van Samentienplus.
Lees meer

Onderzoekend en ontwerpend leren

Deze zomer hebben 260 leerlingen van negen S10+ scholen deelgenomen aan de S10+ zomerschool.
De andere manier van lesgeven fascineert en daagt uit. Kinderen en leerkrachten worden er blij van. Maar het vraagt ook veel van iedereen. We zien dat het eigenaarschap over de inhoud en uitvoering nog meer bij de leerkrachten moet komen te liggen en minder bij de leiding. Lees meer

Beter Leren Leren

Breindeskundige Ria van Dinteren heeft aan de ouders uitgelegd wat de functie van je brein is op leren leren. Eigenlijk zijn er veel zaken die je zelf makkelijk kunt doen (of laten) om beter te leren leren.
Lees meer

‘Mees, kijk toch eens wat ik kan!’

Hun ouders zien hen waarschijnlijk het liefst chirurg worden, of beroemd advocaat. Maar De Haagse Scholen wil dat leerlingen zélf ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. ‘Shouf Shouf Habibi’-acteur Mohammed Chaara helpt ze daarbij.
Tekst: Julia Broos – AD / Haagse Courant.
Lees meer

Project Paspoort, “Weet wie je bent!”

Het gaat niet om je afkomst, maar om je toekomst. Een toekomst die we niet langer gaan voorspellen maar mogelijk maken!’. Met die woorden stapt Mohammed Chaara in de eerste maanden van 2016  bij bijna alle groepen 7 en 8 van Samen10plus binnen.
Lees meer

Studiedag Onderzoekend en Ontwerpend leren

Op zaterdag 23 januari was er een studiedag Onderzoekend & Ontwerpend Leren waar zo’n 20 leerkrachten van de Zuidwalschool, De Springbok, de Jan Ligthartschool en Het Startpunt aan deelnamen.
In het decor van het inspirerende Het Van Kinderen Museum gaf Lisette Rinke de Wit deze boeiende training.
Lees meer