Onderzoekend en ontwerpend leren

Deze zomer hebben 260 leerlingen van negen S10+ scholen deelgenomen aan de S10+ zomerschool.
De andere manier van lesgeven fascineert en daagt uit. Kinderen en leerkrachten worden er blij van. Maar het vraagt ook veel van iedereen. We zien dat het eigenaarschap over de inhoud en uitvoering nog meer bij de leerkrachten moet komen te liggen en minder bij de leiding.

Dat wordt de uitdaging voor de komende jaren. Het is wat dat betreft net regulier onderwijs. Een van de leerkrachten schrijft in haar evaluatie:

‘Door leuke, speelse activiteiten zijn de leerlingen veel te weten gekomen: ze zijn zelf op ontdekking gegaan. Ik snap waarom kinderen graag naar de zomerschool gaan. Want aan de ene kant is het een school, maar tegelijkertijd ook weer helemaal niet. Als je aan school denkt, dan denk je aan taal, spelling, rekenen etc. Je denkt ook vooral aan alle dingen gedaan moeten worden. Bij de zomerschool is minder sprake van allemaal hetzelfde moeten. Wil je iets niet op een bepaalde manier doen, dan ben je vrij om het op een andere manier te doen: er leiden meerdere wegen naar Rome. Ik vind het persoonlijk belangrijk dat kinderen leren door dingen te doen en door het visueel te maken en met echte materialen te werken. Dit is bij de zomerschool dan ook zeker gebeurd.’

Wethouder Ingrid van Engelshoven, medewerkers van het bestuurskantoor van De Haagse Scholen, collega’s, ouders en journalisten bezochten onze zomerschool. Zowel in het AD als in de NRC heeft een artikel over deze andere manier van lesgeven gestaan. De kop ‘het is zomer en eindelijk wordt er geleerd’ komt van de journalist, niet van mij. Ik weet hoe hard er in het huidige onderwijs gewerkt wordt.
De artikelen uit de kranten kun je lezen via:
NRC.nl: Reportage zomerscholen
AD.nl: Zomerschool 2.0

Wil je meer zien? Kijk op onze facebooksite.

Wil je meer weten of meewerken en meedenken over de zomerschool 2017?
Graag, want ook voor ons is het een (leuke maar spannende) zoektocht.

Neem dan contact op met:
Karin Striekwold, Projectleider Samen10plus